Az élelmiszertudomány az egészségtudatos táplálkozás világméretű térhódítása miatt egyre inkább az érdeklődés középpontjában álló szakterület. E folyamatot tovább erősíti az élelmiszeripari vállalkozások számának növekedése, mely dinamikusan fejlődő tendenciát mutat szerte Európában. Ma kiemelt hangsúlyt kap az élelmiszerekkel szemben támasztott megújuló követelmények és a folyamatosan változó európai élelmiszerszabályozás oktatása.
Az alapképzési szak megnevezése: élelmiszermérnöki (Food Engineering)
Az alapképzési szakon szerezhető végzettségi szint és a szakképzettség oklevélben szereplő megjelölése:
- végzettségi szint: alap- (baccalaureus, bachelor; rövidítve: BSc-) fokozat
- szakképzettség: élelmiszermérnök
- a szakképzettség angol nyelvű megjelölése: Food Engineer
Képzési terület: agrár
A képzési idő félévekben: 7 félév
Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditek száma: 210 kredit
Az élelmiszermérnök képzés célja:
Multidiszciplináris ismeretekkel rendelkező mérnökök képzése, akik
- általános ismeretekkel rendelkeznek a biológia, a kémia, a fizika, a műszaki és gazdasági alaptudományok területén,
- szakmai alapismeretekkel az élelmiszerek előállítása és tartósítá¬sa, valamint az élelmiszertechnológia terén,
- továbbá kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához.
A szakmai gyakorlat elsajátítását segíti az élelmiszeripari cégeknél, kis-, közép- és nagyvállalatoknál, valamint kereskedelmi hálózatoknál szervezett 5 hetes szakmai gyakorlati képzés.
Választható iparágak:
A képzés során lehetőség van iparági technológiák – árukezelés és -forgalmazás, állati termék, borászati és üdítőitalipar, élelmiszerkereskedelem, sör- és szeszipari, édes- és zsiradékipari, sütő- és tésztaipari, tartósítóipari technológiák – elsajátítására.
A BSc diploma birtokában az élelmiszermérnökök alkalmasak:
- termelésirányítói és vezetői feladatok ellátására élelmiszeripari üzemekben,
- az élelmiszerek előállításával, forgalmazásával kapcsolatos szakmai feladatok ellátására,
- élelmiszertermeléssel és -forgalmazással kapcsolatos szakigazgatási és közigazgatási feladatok ellátására,
- az élelmiszer-ellenőrzés és a fogyasztóvédelem területén feladatok ellátására szakmai szervezeteknél.
Idegennyelvi követelmény:
Az alapfokozat megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.
Bővebb információk a szakról a felvi.hu honlapon. Kattints IDE!